Jak dbać o zlewozmywaki granitowe?

Jak dbać o zlewozmywaki granitowe?

Jak dbać o zlewozmywaki granitowe?

Przed zakupem zlewozmywaka granitowego na pewno każdemu pojawia się w głowie pytanie: "Jak dbać o taki zlewozmywak?".

Niestety działa tutaj zasada - jak będziemy dbać, tak będzie wyglądać.

 

Tylko jak dbać, żeby zachował swój piękny wygląd na lata?


 

Kamień

W Polsce mamy przeważnie wodę mocno zakamienioną, co sprawia, że zlewy granitowe, zwłaszcza w kolorze czarnym zaczynają matowieć i pozostają na nich trudne do usunięcia plamy od wody. Jakie są sposoby, aby nie kamień nie osadzał się na zlewie?

 

Bardzo ważne jest, żeby natłuszczać zlewy granitowe. Struktura wielu zlewów granitowych jest lekko chropowata, a także posiada mikropory w strukturze. To sprawia, że woda zatrzymuje się i wysycha wraz ze składnikami mineralnymi, które się w niej znajdowały, tworząc brzydki osad.

Naszym zadaniem, jako użytkowników jest stworzenie powłoki hydrofobowej, czyli takiej, po której woda będzie spływać i nie będzie tworzyć osadu. Zapytacie jak ją zrobić?

Sposoby są dwa:

  1. Środki do impregnacji zlewów granitowych - są to chemiczne środki, które tworzą powłokę hydrofobizującą przeznaczone typowo do zlewów granitowych. W zależności od producenta sposób nakładania może się różnić, ale przeważnie wyczyszczony i wysuszony zlew należy rozpylić niewielką ilość impregnatu, odczekać 1-2 minuty i wypolerować dokładnie zlew. Ważne, że aby środki chemiczne zdążyły wytworzyć odpowiednią warstwę zabezpieczającą przeważnie trzeba odczekać minimum 2 godziny od nałożenia impregnatu, więc najlepiej robić to na noc. Co ważne - efekt utrzymuje się kilka tygodni. Cena takich produktów oscyluje w przedziale od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych w zależności od producenta.

  2. Olej roślinny - tani i dobry sposób. Wystarczy nasączyć gąbkę olejem i nasmarować dokładnie całą powierzchnię zlewu. Zlew stanie się początkowo mocno tłusty, ale powstanie na nim warstwa zatykająca pory, dzięki której woda będzie lepiej spływać nie pozostawiając plam. Wadą tego sposobu jest częstotliwość powtarzania - przynajmniej raz w tygodniu, jeżeli chcemy zachować efekt.

Innym prostym, choć wymagającym przyzwyczajenia sposobem będzie bieżące wycieranie zlewu. Po każdym użyciu należy zlew dokładnie umyć i wytrzeć suchą szmatką bądź ręcznikiem papierowym. Metoda ta sprawia, że zlewozmywak przez lata wygląda jak nowy. Jest to niestety sposób raczej dla osób, które mało gotują.


 

Uszkodzenia mechaniczne

Drugi problem jaki pojawia się przy zlewach granitowych, to uszkodzenia mechaniczne materiału. Tutaj niestety najważniejsze jest, żeby nie rzucać sztućców z impetem do zlewu. Ciężkie, twarde materiały rzucone do zlewu bez problemu uszkodzą materiał. W celu zmniejszenia ryzyka można zastosować silikonowe maty ochronne do zlewów, co ochroni nasz zlew przez uszkodzeniem mechanicznym i mikropęknięciami.

 

Do czyszczenia także nie należy stosować tzw. druciaków. Nie doprowadzą one do pęknięć, ale na pewno sprawią, że struktura materiału może zrobić się matowa i nierównomierna, przez co szybciej będą przywierać brudy.


Plamy

 

Istnieje wiele składników spożywczych, które silnie barwią i potrafią pozostawiać na zlewach granitowych (i nie tylko) plamy. Bardzo dobrym zabezpieczeniem przed nimi będą wyżej wspomniane środki do impregnacji zlewozmywaków. Powłoka hydrofobowa sprawia, że barwniki z jedzenia spływają wraz z wodą, zamiast wnikać w strukturę zlewu.

 

Aby jednak ułatwić sobie czyszczenie zlewu, najlepiej będzie dbać o to, żeby nie zostawiać w nim pewnych produktów.

Kawa, herbata, wino, buraczki, marchew, czerwona kapusta, a także większość owoców mogą pozostawić trudne do usunięcia plamy, dlatego najbezpieczniej jest resztki od razu wyjąć i wyrzucić do kosza, a zlewozmywak spłukać wodą.


 

Wysoka temperatura

Choć zlewozmywaki granitowe mają przeważnie napisane, że są odporne na wysokie temperatury do 280st. Celsjusza, należy pamiętać, że jest to wartość chwilowa. Samo odstawienie blachy, zdjęcie jedzenia i odłożenie blachy do piekarnika nie zniszczy zlewu.

Nie można jednak zdjąć garnka z ognia i postawić go w zlewie do wystygnięcia. Garnek zdjęty z gazu, choć mogłoby się wydawać, że ma 100st., tak jak gotująca się woda, to przeważnie ma temperaturę dużo wyższą i zanim ostygnie to zdąży wypalić żywice, które tworzą zlewozmywak granitowy.

Pamiętajmy, że gorące naczynia zawsze trzeba odstawić najpierw na podstawkę pod gorące naczynia do wystygnięcia. Dzięki temu nie zniszczymy zlewu, czy blatu.

 

Pamiętajmy o tym, że zlew granitowy nie jest zlewem stalowym i nie należy obchodzić się nim tak jak ze stalą. Zawsze przed rozpoczęciem użytkowania należy zapoznać się z instrukcją obsługi. Wielu użytkowników niestety o tym zapomina, przez co są później niezadowoleni.

Materiał sam w sobie wygląda pięknie i daje wiele możliwości aranżacji. Jak wszystko ma swoje zalety jak i wady.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl